Volgens deze Dordtse energiecoach worden bezuinigen op de torenhoge energierekening geen bakken met geld te kosten - Rijnmond

2021-10-26 03:13:22 By : Ms. Jane Yang

Van 140 euro per maand schoot ik ineens naar een kleine 200. Eind september liep mijn jaarcontract af en dan winkel ik altijd even rond. Maar lager dan dit kreeg ik het toch echt niet. Zo'n megasprong voor warmte en stroom, dat was een geheel nieuwe en toch ook wel sprong ervaring. (tekst gaat verder onder de foto)

Ik, sinds 17 jaar eigenaar van een jaren '20 huis niet ver van het centrum van Dordrecht, heb nog geluk. Met drie weken later oversluiten had de teller al op een hallucinante 330 euro per maand gestaan. Een buitenaardse verhoging, ik kan het niet anders omschrijven. Dus is het nu tijd voor actie.

Nu is het ook niet zo dat ik afgelopen 17 jaar helemáál stil heb gezeten als het gaat om isoleren. Met wat voorzetramen plaatsen en glas vervangen is bijna het enkel glas geworden dubbel geworden. Op een memorabele dag ben ik ook eens in een regenpak door mijn krappe kruipruimte , en langs de witbeschimmelde spinnen, getijgerd om de cv-buizen te voorzien van een warm jasje.

De brievenbus is verstopt achter een harige borstel. De radiatoren scharnieren voor warmte weerkaatsend folie, maar zijn verdwenen en vervangen door vloerverwarming. (tekst gaat verder onder de foto)

Zijn infrarood-camera om ongewenste warmtelekken te ontstaan ​​door de energiecoach van Drechtste Stromen Fritz Jung thuisgelaten. is het nu nog te warm buiten. "Maar dan kom ik in de winter gewoon weer bij je terug", bevat hij al voordat hij koffie heeft gekregen. Fritz doet niet aan verplichte, uitgegeven en dure ingrepen om het energielabel van mijn woning te verhogen. We doen alléén dat wat zich binnen een paar jaar helemaal terugbetaalt. Mooi zo: Fritz is precies wat ik nodig heb. Net als zijn collega-vrijwilligers bij Drechtse Stromen is hij zó enthousiast over dat hij in principe advies geeft. Is dat niet geweldig? Terwijl we aan de koffie zitten, begint het lopen van publicatie een lijst met vragen af ​​te koffie. "Hoe oud is je koelkast? Ouder dan zeven jaar? Vervangen, dat verdien je terug. Kan je cv-temperatuur op zestig graden en houd je nog steeds warm? Doen. Moet ik mijn oude thermostaat aan de muur vervangen door een fancy nieuw digitaal apparaat met de laatste snufjes?

Bij mij thuis schakelt de verwarming automatisch lager als er dan geen langdurige verbinding wordt gemaakt met het wifi-netwerk." Maar dat dergelijke science-fiction niet per se voor iedereen is, dat snapt Fritz. onder de foto)

"Ik maak een inschatting van het huis en zijn bewoners", legt Fritz uit. "Het gaat om de spullen, maar ook om het gedrag. Laat je de deur openstaan ​​als je weggaat? Hangen er gordijnen voor de verwarming? Hoe graag iemand van warmte? hangt nu een infrarood-paneel. De kachel kan dan laag blijven Zij warm, ik koud en wij blij."

Dan is het tijd om aan onze inspectieronde te beginnen. "Ik stel voor dat we van beneden naar boven werken", zegt Fritz. Dat begint goed, want de eerste duizenden euro's die ik in hoofd al had uitgegeven snel in mijn portemonnee. De 'koude' voordeur is volgens Jung nog prima op te lappen met tochtstrips van het dikste soort. "Wel goed aanbrengen, wil als ze verkeerd zitten, werken de strips niet." De achterdeur komt op een manier door de keuring. Fritz: "Het zijn vaak de simpele dingen met je grote stappen zet. Je hebt altijd enkelsteensmuren, zag ik in het bouwarchief van de gemeente. ze dat 90 jaar geleden." (tekst gaat door onder de foto)

Op het laatste stukje enkel glas in huis, de ruitjes van de voordeur, moet volgens Fritz isolerende raamfolie komen. Een vrij klein bedrag, zelfs strak. "Je ziet het nauwelijks en het werkt bijna net zo goed als dubbelglas, een echte aanrader." De voorzetramen aan de van mijn specifieke houten kozijnen er niet zomaar uit wil slopen. "Dat kunnen tegenwoordig heel mooi maken hoor. Maar het verlies hier is niet zo groot, een voorzetraam houdt ook veel binnen." (tekst gaat door onder de foto)

Die vele duizenden euro's die ik al een beetje had uitgetrokken voor nieuwe isolerende ramen en deuren, gaan voor een deel mijn kruipruimte in, wordt nog later. Fritz houdt niet van half werk en kruipt manmoedig onder de vloer. "Hij is toegankelijk, maar niet diep. Dat is een uitdaging. Het is een koude, tochtige toestand beneden. Je moet daar wel wat aan doen. Met je vloerverwarming ben je nu de kruipruimte aan het verwarmen." Isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer, daarvoor is het te krap, dat wist ik. Maar Fritz weet iets anders: een dikke isolerende 'schuimpjes' op de grond. "Dat houdt de kou ook goed tegen en is makkelijk aan te brengen", zegt hij. Kosten zo'n dertig euro per vierkante meter. "Maar dat verdien je echt terug. Ik zou het doen." (tekst gaat door onder de foto)

Als we de trap opgaan en de slaapkamer van vader en moeder des huizes binnentreden, wacht mij een verrassing. Het dubbelglas moet daar zo'n beetje van de tijd zijn dat dubbelglas in zwang kwam: de oliecrisis van de jaren zeventig. "Heb je het wel eens koud in bed?", vraagt ​​Fritz. Nee. "De meeste mensen niet. Als je de ramen open hebben en de kamerdeur dicht laat, kun je het gewoon laten zitten."

Terwijl we uitkijken over de achtertuin, met vooruit onze toch wel redelijk stroomverslinde jacuzzi, vertelt pensioen over zijn fascinatie voor besparen. "Dat heeft me altijd gehouden bezig, energievraagstukken. Ik werkte voor oliefabrikant Valvoline en daar dacht ik je zo min mogelijk na: dertig jaar wonen vrouw en ik hetzelfde huis, de uit jaren 20. Bij elke verbouwing hebben we verder geïsoleerd. We betalen nu maandelijks niets meer." Hij week zelf stroom op en verspilt bijna niks.

Over de jacuzzi gesproken. Het was flink rondbellen met ons wel erg schuine dak, maar ik heb iemand gevonden die het wil doen. Wij ontvangen. Volgens de terugverdiend heb ik ze in vier jaar terugverdiend. Al zegt Fritz dat explosie soms wel heel leuk zijn. "Trek daar maar wat langer voor uit." (tekst gaat door onder de video)

Zo'n huis vol 'gratis' warmte als dat van plaatsgenoot Fritz, dat wil ik natuurlijk ook. Maar het grote probleem van mij en vele anderen wacht boven ons hoofd op zolder. Eén ding weet ik al wel: ons dak is aan de binnenkant geïsoleerd met dat harige spul waar je jeuk van krijgt. De kamer van zoon is regelmatig tropisch te noemen. Dat spul helpt dus. Maar die bejaarde cv, wat moeten we ermee? Hij is zeventien jaar oud, maar doet het nog prima. Beneden was Fritz er radicaal voorbij. "Absoluut vervangen, dat is geen vraag meer. Veel te oud, niet meer meer." Eenmaal boven bleek hij genuanceerder. Ik mijmerde al wel eens over een gasbesparende moderne warmtepomp, maar zag de krappe ruimte op de kamer van zoon. Die nieuwerwetse apparaten zijn groot.

Fritz: "Dan moet je inderdaad de boel openbreken. Gezien de ruimte is een warmtepomp te groot. Maar jij hebt nu net de eerste licht van de hoogrende-ketels." (tekst gaat door onder de foto)

Ik heb geluk, dit kan dus nog net door de beugel. Goed onderhouden en uitzingen zolang het kan. Ondertussen gaan de ontwikkelingen zo snel gaan als nu. Er worden voortdurend nieuwe dingen dingen. Duimen dus dat er een nieuw compact en gasloos is, nog net voor mijn huidige betrouwbare cv-vriend op zolder zijn laatste aardgasadem uitblaast. komt er een eind aan het rondje met energiecoach Fritz. Twee investeringen in de vorm van een nieuwe koelkast en een dikke isolerende laag op de zanderige bodem onder woonkamervloer en verder wat klein bier. Zonnepanelen op het dak. En dan wachten op ontwikkelingen in cv-land. Daar had ik vooraf zeker voor getekend. We doen het dus niet zo slecht. En dan val ik in de grootste verrassing van vandaag: hoe makkelijk het is om een ​​zak geld te krijgen en hoe moeilijk vervolgens om het ook uit te geven aan die voor je aan de slag gaan. Maar daarover meer de volgende keer. Tips en suggesties over isolatie en besparen zijn welkom! Mail naar maurice.laparliere@rijnmond.nl Fritz Jung en zijn Dordtse collega's zijn te bereiken via Drechtse Stromen.

Wil jij ook landelijk en internationaal nieuws lezen op onze website? Dat kan!